Å lære hunden å hilse på folk med beina i bakken

Hilse fint!

Hunden ønsker å være snill når den hopper                                                                                                                                                  Når det kommer besøkende, vil hunden gjerne hilse på! Den høflige måten å hilse for en hund, er å slikke den andre i ansiktet. For å få til det på mennesker, hopper den opp. –men ikke alle mennesker liker dette! Hver gang menneskene snakker, og koser med hunden når den hopper opp, blir denne adferden belønnet/forsterket. Det vil si at det blir mer sannsynlig at hunden vil hoppe opp i fremtiden.

Overse all hopping, slik at hoppingen ikke blir belønnet!                                                               Du velger selv om du synes det er greit at hunden din hopper på folk, eller om du vil trene den til å ikke gjøre det. Dersom du ønsker å lære hunden din å ikke hoppe opp, må du passe på at adferden hoppe opp aldri blir belønnet. De som besøker deg må ikke hilse på hunden når den hopper, men overse den fullstendig til den har alle bena på gulvet/i bakken. Du kan si til dem at de hjelper deg hvis de overser hunden til den er rolig, og har alle beina i underlaget. I tillegg er det viktig at du også ALDRI hilser på hunden din når den hopper på deg!!!

Belønn en alternativ adferd!                                                                                                                Du skal altså overse all hopping, slik at dette ikke blir belønnet. For å få best resultat, bør du i tillegg belønne en alternativ adferd. –en adferd som ikke går an å gjøre samtidig med hopping. Du må bestemme deg for hvordan du vil at hunden skal oppføre seg når den hilser på folk. Vil du at den skal sitte eller stå, kan du lære hunden at den eneste måten å få hilse på mennesker, er at den må for eksempel sitte.

For å lære hunden å for eksempel sitte istedenfor å hoppe, venter alle med å gi hunden noe form for oppmerksomhet til hunden setter seg. (evt står, hvis det er dette du vil den skal gjøre). Når hunden har alle beina i bakken, hilser man. Så fort hunden hopper opp, reiser du eller den besøkende seg raskt opp. I tillegg kan du belønne hunden med godbiter når den har alle beina i bakken.

Unngå variabel forsterkning!                                                                                                              Når man jobber med å få mindre av typiske mase-og tigge-adferder som hopping for å hilse, er det meget viktig at adferden man vil ha mindre av ALDRI blir belønnet! Dersom du glemmer deg av og til, og hilser på den hoppende hunden en gang i blant, vil den aldri gi opp å prøve! Det er nemlig sånn at adferder vi prøver å overse for å bli kvitt, blir enda sterkere når de belønnes bare en sjelden gang. Dette heter variabel forsterkning. Hunden lærer da at det er bare å prøve å hoppe i mange dager, for til slutt gidder ho/han å hilse på meg. –og plutselig har du sørget for at adferden er mye vanskeligere å bli kvitt…

Ikke gi opp når hunden får økt intensitet i masingen før den slutter å hoppe!                                       Noe annet det er greit å vite om når man slutter å belønne adferd som har blitt belønnet mye tidligere, er at hunden vil prøve enda hardere før den gir opp. Du må altså regne med at hunden kommer til å prøve mer intenst å få oppmerksomhet ved å hoppe, fram til den gir opp. Dette kalles ekstinksjonsutbrudd. Det er imidlertid bare å ha is i magen, å holde ut til hunden gir opp. Når du belønner en alternativ adferd samtidig som du overser uønsket adferd, vil du kanskje ikke merke så mye til denne økingen av masingen før hunden gir opp. Hunden får jo noe nytt den har lyst til isteden! Den får mer lyst til å holde alle beina i bakken, for det er jo da oppmerksomhet og/eller godbiter kommer!

Vær stille, og la hunden tenke selv!                                                                                                  Når du jobber med å belønne hunden for å ha beina i bakken, og overse hopping, er det viktig at du ikke kjefter og kommanderer hunden ned. Denne muntlige ”oppmerksomheten” vil sannsynligvis være bedre enn ingen oppmerksomhet, og forsterker hoppingen. La heller hunden tenke selv. Vent til den tilbyr ønsket adferd, og belønn da. Slik får du en hund som gjør det du ønsker uten at du må mase om det. Situasjonen i seg selv er signal/kommando nok for hunden. (Hvis det skal fungere å straffe vekk hoppingen ved å tilføre ubehag må ubehaget være sterkt for at hunden skal prøve å unngå det, og det finnes en risiko for at hunden forbinder det ubehagelige/straffen med mennesker slik at den blir usikker.)

Oppsummering:                                                                                                                                   Hvis du vil trene hunden til å holde beina i bakken istedenfor å hoppe på folk, kan du følge disse rådene:Slutt helt å gi oppmerksomhet for hopping, ikke kjeft eller kommander ”gå ned”, la hunden selv finne ut at den eneste måten å få oppmerksomhet eller godbiter på, er å holde alle beina i bakken. (Du velger selv om du vil belønne stå eller sitt.) Dette er trening som tar tid når hunden har blitt belønnet/fått oppmerksomhet for hopping lenge. Du må selv velge om du synes det er verdt ”bryet” å trene på dette, eller om du kan godta at hunden hopper litt av og til. Hunden gjør bare det som lønner seg mest. Dersom du prøver deg på denne treningen, se etter det du vil ha, og belønn dette. Slik får du et mer positivt fokus enn da du tenkte noe sånt som ”den ubruklige bikkja hopper så mye.” Lykke til!  -Lillian Sundseth 2010