Bli-trening

Bli-trening!                                                  -Lillian Sundseth 2011

En ting er å lære hunden å for eksempel sette eller legge seg raskt når du ber den om det. En annen ting er å få hunden til å bli værende i posisjonen over lengre tid. For å se trening der hunden inntar posisjoner raskt, kan du se filmene grunnferdigheter, og flyt og flytmål på Canis-TV. Hvordan du lærer hunden å holde posisjonen over lengre tid, kan du lese om nedenfor. Denne teksten er ment som en kort oppsummering. Du kan lære mer for eksempel ved å lese bøkene “klikkertrening for din hund” og” lydighetstrening i teori og praksis” av Køste og Egtvedt.

Å lære hunden å bli/holde posisjonen:

For å gjøre teksten enklere, bruker jeg sitt som eksempel når jeg forklarer, men du kan lære hunden å bli i alle posisjoner på den samme måten.

Når vi trener på at hunden skal bli/holde posisjonen trener vi egentlig på minst tre forskjellige ting. Vi trener på at hunden kan “bli” over lengre og lengre tid, at den kan “bli” når du beveger deg lengre og lengre vekk, og at den kan “bli” med ulike typer forstyrrelser i nærheten.

I starten er det smartest å trene på bare en ting av gangen. Bestem deg for hva hunden må gjøre for at du skal klikke og belønne!

  • Antall sekunder hunden kan sitte. TID!
  • Antall skritt du kan gå fra hunden. AVSTAND!
  • Ulike typer forstyrrelser. FORSTYRRELSER!

Når du trener på å få hunden til å sitte så lenge som mulig, gjør du de to andre punktene enkle. Stå nærme hunden og tren et sted med lite forstyrrelser.

Når du trener på at hunden skal kunne bli sittende selv om du går langt unna den, gjør du de to andre punktene enkle. Når du har kommet så langt unna hunden du hadde tenkt, står du der ikke lenge, men går raskt tilbake og belønner. Tren et sted med lite forstyrrelser.

Når du trener på at hunden skal kunne bli sittende med nye og vanskeligere forstyrrelser i nærheten, gjør du også de to andre punktene enkle. Du belønner for at hunden blir sittende færre sekunder enn den greier hjemme i stua, og går ikke så langt unna den som den greier i enklere situasjoner.

Dersom du er flink til å trene på en ting av gangen, kommer du mye raskere fram i treningen! Når hunden begynner å bli god på disse tre punktene hver for seg, kan du begynne å sette de sammen.Både tid og avstand på likt, tid og forstyrrelser, avstand og forstyrrelser, eller alle tre vanskelighetene på en gang.

Legg opp til at hunden lykkes!Bruk feelingen, og legg opp til at hunden stort sett aldri gjør feil. Har hunden aldri reist seg fra en “bli-kommando” på trening, er det lite sannsynlig at den gjør feil neste gang du sier “bli” på konkurranse eller i hverdagen.

Gjør slik at hunden aldri helt vet når belønningen kommer!Når du øker tid og avstand, gjør det uforutsigbart for hunden! Tiden og avstanden økes hver for seg, men begge deler økes gradvis hele tiden. Likevel varierer vi litt opp og ned hva vi krever, slik at hunden ikke vet når belønningen kommer. Slik unngår vi at den reiser seg fordi den forventer å få belønning på omtrent samme avstand eller tid. Eks.: 0,5 m., 1m., 1,5m., 2m., 1m., 2,5m osv.

Fri-signal!Bruk et fri-signal som betyr “nå kan du gjøre noe annet enn å sitte!” Hvordan skal hunden ellers vite at den er ferdig med å bli! Uten et fri-signal er det vanskelig å få en god bli-kommando.

Omvendt lokking i bli-treningen.Når du bruker omvendt lokking , se på dette som en lek! Hunden skal velge selv å hjolde posisjonen. Leken går ut på at hunden får belønningen dersom den blir sittende, og belønningen forsvinner dersom hunden beveger seg. Ædda, bædda, synd for deg! Slik får du en hund som virkelig ønsker å bli sittende, fordi dette er det eneste som lønner seg.

 

Kos deg med treninga, og husk at dersom hunden ikke gjør som du sier, så har den ikke lært det enda! Bruk de fire “hemmelighetene” for å forbedre treningen!

 

-Lillian Sundseth 2011